Łasuch Łasuch
575
BLOG

Żur w chlebkach

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 20

Święta Wielkiej Nocy za pasem, trzeba już pomyśleć o menu. Wznawiamy cykl przepisy kulinarne   Od dzisiaj do świąt proponuję przepisy na Wielkanoc

Dzisiaj żurek na Wielkanoc

Żurek w chlebkach

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 600 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 3 grzyby suszone
  • 10 dag wędzonego boczku
  • marchew
  • cebula
  • strąk zielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ziemniaki
  • 2 torebki żurku
  • liść laurowy
  • 25 dag kiełbasy parówkowej
  • 4 małe chlebki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Etapy przygotowania

 

Grzyby namoczyć, osączyć i pokroić. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na skwarki. Marchew i cebulę obrać, pokroić. Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Marchew i cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażyć.

Dodać paprykę i pokrojone w słupki ziemniaki, dusić pod przykryciem jeszcze 3–4 min. Zalać żurkiem rozmieszanym w 3 szklankach zimnej wody, włożyć listek i grzyby.

Gotować 20 min. Parówkową obrać ze skórki, pokroić w plastry, dodać do zupy razem ze skwarkami. Gotować jeszcze minutę, przyprawić solą i pieprzem.

Chlebek po wydrążeniu podpiec chwilę w piekarniku, zeby się nie rozpadł.

Smacznego!

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (20)

Inne tematy w dziale Rozmaitości