Święta Wielkiej Nocy za pasem, trzeba już pomyśleć o menu. Wznawiamy cykl przepisy kulinarne Od dzisiaj do świąt proponuję przepisy na Wielkanoc
Dzisiaj żurek na Wielkanoc
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 600 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 3 grzyby suszone
- 10 dag wędzonego boczku
- marchew
- cebula
- strąk zielonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ziemniaki
- 2 torebki żurku
- liść laurowy
- 25 dag kiełbasy parówkowej
- 4 małe chlebki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Etapy przygotowania
Grzyby namoczyć, osączyć i pokroić. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na skwarki. Marchew i cebulę obrać, pokroić. Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Marchew i cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażyć.
Dodać paprykę i pokrojone w słupki ziemniaki, dusić pod przykryciem jeszcze 3–4 min. Zalać żurkiem rozmieszanym w 3 szklankach zimnej wody, włożyć listek i grzyby.
Gotować 20 min. Parówkową obrać ze skórki, pokroić w plastry, dodać do zupy razem ze skwarkami. Gotować jeszcze minutę, przyprawić solą i pieprzem.
Chlebek po wydrążeniu podpiec chwilę w piekarniku, zeby się nie rozpadł.
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości