Wiosna za oknem prawie w pełni. Pora budzić sie z zimowej hibernacji i wracać do cyklu "przepisy kulinarne"
Dziś rozpoczynamy sałatki, a jako, ze nowalijki królują to będzie to sałatka z rzodkiewką. Polecam!
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 200 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- duże czerwone jabłko
- pęczek rzodkiewek
- sok z cytryny
- pomarańcza
- pęczek dymki
- 2 średnie ogórki marynowane
- 8 czarnych oliwek
- łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- Sos sałatkowy
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
Owoce i warzywa umyć, osuszyć. Jabłko wraz ze skórką pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki, skropić sokiem z połowy cytryny (żeby nie zmieniało koloru). Rzodkiewki pokroić na ćwiartki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki. Dymkę pokroić w krążki razem ze szczypiorem. Ogórki pokroić w grube półplasterki. Na talerzu ułożyć przygotowane warzywa, oliwki i owoce.
Sos sałatkowy wymieszać z sokiem z drugiej połowy cytryny, oliwą, cukrem, solą i pieprzem. Polać sałatkę.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
zapraszam do polubienia strony Łasucha na Facebooku:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości