Łasuch Łasuch
494
BLOG

Knedle ze śliwkami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 10

Niepostrzeżenie lato czmychnęło, ale miejmy nadzieję, zę jeszcze wróci. Trzymając za to kciuki, lecimy dalej z tematem "przepisy kulinarne

Śliwki węgierki są pyszne, nikomu o tym nie trzeba mówić. Więc dzisiaj pyszne knedle ze śliwkami:

Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 5 minut
Kaloryczność: 580 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • jajko
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól

Etapy przygotowania

Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i oprószyć cynamonem. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

Ziemniaki przełożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Fragment odkroić, uformować z niego wałek o średnicy ok. 4 cm i kroić w kawałki po 3 cm.

Kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki. Na każdy nakładać śliwkę i wsypywać pół łyżeczki cukru. Ciasto zlepić nad śliwką i nadać całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotować knedle z reszty ciasta.
Knedle wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Bułkę tartą zrumienić na patelni na rozgrzanym maśle. Przed podaniem polać knedle.

PAMIĘTAJ

Do ciasta na knedle ze śliwkami  najbardziej nadają się ziemniaki mączyste.

Ciasto z gotowanych ziemniaków nie może długo leżeć, ponieważ robi się rzadkie. Dlatego najpierw powinno się przygotować owoce.

Knedle ze śliwkami  będą znacznie smaczniejsze, jeśli ziemniaki ugotujesz dzień wcześniej.

Najlepiej knedle formować wilgotnymi lub posypanymi mąką dłońmi i układać na desce oprószonej mąką. Dzięki temu się do niej nie przykleją.

Knedle należy wkładać pojedynczo do bardzo gorącej, lekko osolonej wody.

Do wody, w której będą się gotować, można też dodać cukier waniliowy lub laskę wanilii.

Jeśli do wody wsypiesz trochę mąki, podczas gotowania kluski nie przykleją się do dna garnka.

W czasie gotowania knedle pęcznieją, należy je więc gotować w szerokim garnku bez przykrycia, w dużej ilości wody.

Aby sprawdzić, czy są już gotowe, należy wyłowić jeden knedel i przekroić go na pół. Jeśli w środku jest suchy, można odcedzać pozostałe.

Ugotowane najlepiej wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie osączać i układać na ogrzanym talerzu lub półmisku.

knedle można przygotowywać z różnymi świeżymi owocami, np. morelami, śliwkami, truskawkami, które poza sezonem bez problemu da się zastąpić mrożonymi.

Knedle z owocami doskonale smakują polane śmietaną, jogurtem naturalnym, roztopionym masłem, sosem śliwkowym lub bułką tartą zrumienioną na maśle.

smacznego :)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (10)

Inne tematy w dziale Rozmaitości