Łasuch Łasuch
627
BLOG

Żurek

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Dawno mnie nie było, ale wracam do regularnych, mam nadzieję, wpisów. W końcu przepisy nie mogą czekać, prawda? :) Tęskniliście? :)

Zima za oknem, niedawno minęły Święta BN, a mnie naszło na żurek, taki Wielkanocny żurek. Oj zjadłoby się takiego, zjadło... Także dzisiaj przepis na żurek:

Żurek z kiełbasą

Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 200 kcal

Ilość porcji: 8

Składniki

  • marchewka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • cebula
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 80 dag ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 125 ml śmietany
  • 10 dag kiełbasy
  • majeranek, sól

Etapy przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki.

Warzywa włożyć do rondla, zalać 1 l zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować 20 minut.

Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Boczek wytopić na suchej patelni, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.

Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować 15 minut. Wlać żur ze śmietaną i zagotować.

Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem. Żur podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki.

Smacznego! :)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (9)

Inne tematy w dziale Rozmaitości