Dawno mnie nie było, ale wracam do regularnych, mam nadzieję, wpisów. W końcu przepisy nie mogą czekać, prawda? :) Tęskniliście? :)
Zima za oknem, niedawno minęły Święta BN, a mnie naszło na żurek, taki Wielkanocny żurek. Oj zjadłoby się takiego, zjadło... Także dzisiaj przepis na żurek:
Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 200 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- marchewka
- kawałek selera
- pietruszka
- cebula
- listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 dag wędzonego boczku
- 80 dag ziemniaków
- ząbek czosnku
- 1/2 l zakwasu na żur
- 125 ml śmietany
- 10 dag kiełbasy
- majeranek, sól
Etapy przygotowania
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki.
Warzywa włożyć do rondla, zalać 1 l zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować 20 minut.
Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Boczek wytopić na suchej patelni, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.
Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować 15 minut. Wlać żur ze śmietaną i zagotować.
Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem. Żur podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki.
Smacznego! :)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości