Za pasem Wielkanoc, więc przepisy wielkanocne będa jak znalazł, prawda? Jak przygotowujecie mięsa na święta? Może przepisy(przepis), które wpiszę poniżej Wam przypasują. :) Oby!
Szynka świąteczna
Składniki na taką pyszną szynkę:
- surowa szynka (ok. 2 i 1/2 kg)
- 2 średnie cebule
- 8 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- łyżeczka nasion gorczycy
- 5 łyżek brązowego cukru
- 25–30 goździków
- SOS:
- 2 łyżki galaretki porzeczkowej ze słoika
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- sok z 3 pomarańczy
- łyżka startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki tartego chrzanu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka octu winnego
Szynkę moczymy całą noc w wodzie. Następnego dnia wyjmujemy, osączamy, osuszamy. Przekładamy do garnka odpowiedniej wielkości, wkładamy pokrojone w talarki cebule i zalewamy taką ilością zimnej wody, by wszystko było przykryte. Wrzucić ziarna pieprzu i liście laurowe, zagotować.
Po zszumowaniu zmniejszAMY ogień i pod przykryciem gotujemy szynkę 1 i 1/2 godziny. Wyjmujemy z garnka i gdy nieco przestygnie, ostrym nożem nacinamy skórkę w kratkę. Gorczycę tłuczemy w moździerzu, mieszamy z cukrem i nacieramy skórkę szynki, a w rożek każdego kwadracika wbijamy po 1 goździku. Pieczemy 30 minut w temp. 220°C, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.
Sos :
galaretkę podgrzać w rondelku, dodać sok i skórkę otartą z cytryny, sok i skórkę z pomarańczy, wymieszać i podgrzewać. Gdy sos będzie miał silny korzenny zapach, dodać chrzan, musztardę i ocet winny. Ponownie mocno podgrzać. Szynkę podawać na gorąco, pokrojoną w plastry, z sosem porzeczkowym. Doskonała jest również na zimno.
Smacznego:)
A Wy jakie macie pomysły na pieczyste? Podajcie w komentarzach!
PS. Najszybszy barszcz, tylko ostrzegam, że z torebki :)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości