Łasuch Łasuch
488
BLOG

Barszcz chrzanowy

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Śniadanie wielkanocne bez białego barszczu chyba nie może się odbyć, prawda? Przynajmniej na wiekszym terytorium Polski. A co u Was się podaje na śniadanie w pierwszy dzień świąt?

Także lecimy dalej w temacie "przepisy wielkanocne" i dziś :

Biały barszcz

Składniki:

  • duża cebula
  • 30 dag białej kiełbasy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 2 żółtka
  • 2–3 łyżki mąki
  • śmietana 18%
  • 5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalewamy 2 litrami  zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania).

Pokrojoną kiełbasę i boczek wkłądamy z powrotem do zupy.

Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku, już nie gotować.

Taki biały barszcz z chranem będzie ozdobą każdego stołu wielkanocnego :)

Smacznego! :)

PS. a włascieiwe dlaczego barszcz a nie żurek? :) Wiecie?

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości