Śniadanie wielkanocne bez białego barszczu chyba nie może się odbyć, prawda? Przynajmniej na wiekszym terytorium Polski. A co u Was się podaje na śniadanie w pierwszy dzień świąt?
Także lecimy dalej w temacie "przepisy wielkanocne" i dziś :
Składniki:
- duża cebula
- 30 dag białej kiełbasy
- 10 dag wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól
- pieprz
- 2 żółtka
- 2–3 łyżki mąki
- śmietana 18%
- 5–6 łyżek chrzanu ze słoika
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalewamy 2 litrami zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania).
Pokrojoną kiełbasę i boczek wkłądamy z powrotem do zupy.
Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku, już nie gotować.
Taki biały barszcz z chranem będzie ozdobą każdego stołu wielkanocnego :)
Smacznego! :)
PS. a włascieiwe dlaczego barszcz a nie żurek? :) Wiecie?
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości