Wiosna kalendarzowa prawie w pełni, choc za oknem zimnica jak cholera niestety :(
Ale trzeba coś się poodchudzać na wiosnę, prawda? Także teraz będzie seria z cyklu "przepisy na sałatki" i dziś zaczynam przepisyna te, jakże pyszne potrawy smakowitą sałatką z boczkiem i oliwkami.
Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: 10 minut
Kalorie: 335 kcal
Porcie: 4
Składniki sałatki
- 1/2 główki sałaty masłowej
- 3 ząbki czosnku
- 8 plastrów wędzonego boczku
- po pół strąka czerwonej i żółtej papryki
- 10 dag czarnych oliwek
- 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Sałatę myjemy, suszymy i układamy na talerzu. łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Poterzucić całe ząbki czosnku, chwilę smażyć. Gdy zaczną się rumienić, zdjąć je z patelni. Na tej samej oliwie usmażyć na złoto boczek. Zwinąć w ruloniki i ułożyć na sałacie.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Dołaczamy do boczku i sałaty, dodajemy oliwki.
Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy octem i oliwą.
i tyle :)
a zobaczcie, jak ona wygląda:) Poezja!
Smacznego!
Inne pomysły na sałatki:
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości