Łasuch Łasuch
408
BLOG

Mazurek

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Wielkanoc już za tydzień, więc warto sobie przypomnieć "przepisy wielkanocne" i może dziś mazurek wielkanocny?  Święta bez mazurka to jak co najmniej Flip bez Flapa :)

Mazurek wielkanocny śliwkowy

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 255 kcal

Ilość porcji: 12

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • 12,5 dag miękkiego masła
  • żółtko
  • POLEWA:
  • 30 dag powideł śliwkowych
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Etapy przygotowania

Ciasto : Mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Dodać żółtko i po kawałku masło, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 1 godzinę do lodówki.

■ Rozwałkować ciasto na posypanej mąką desce. Częścią wylepić oprószoną mąką tortownicę, resztę odłożyć. Piec 10 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Polewa : Czekoladę pokruszyć, roztopić w kąpieli wodnej, rozsmarować na cieście, a na niej powidła. Udekorować mazurek paseczkami odłożonego ciasta. Piec 15–20 minut w temp. 180°C.

szybko, prosto i rach, ciach :)

Smacznego! :)

a jak komuś brakuje pomysłów na mazurki, to proszę:

Mazurek kajmakowy

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości