Wielkanoc już za tydzień, więc warto sobie przypomnieć "przepisy wielkanocne" i może dziś mazurek wielkanocny? Święta bez mazurka to jak co najmniej Flip bez Flapa :)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 255 kcal
Ilość porcji: 12
Składniki
- CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
- 12,5 dag miękkiego masła
- żółtko
- POLEWA:
- 30 dag powideł śliwkowych
- 10 dag gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Etapy przygotowania
■ Ciasto : Mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Dodać żółtko i po kawałku masło, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 1 godzinę do lodówki.
■ Rozwałkować ciasto na posypanej mąką desce. Częścią wylepić oprószoną mąką tortownicę, resztę odłożyć. Piec 10 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
■ Polewa : Czekoladę pokruszyć, roztopić w kąpieli wodnej, rozsmarować na cieście, a na niej powidła. Udekorować mazurek paseczkami odłożonego ciasta. Piec 15–20 minut w temp. 180°C.
szybko, prosto i rach, ciach :)
Smacznego! :)
a jak komuś brakuje pomysłów na mazurki, to proszę:
Mazurek kajmakowy
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości