Łasuch Łasuch
424
BLOG

Mazurek plesniakowy

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Wielki Tydzień trwa, a to już naprawdę ostatni moment na "przepisy wielkanocne" Dzisiaj znowu przepis na  mazurek wielkanocny, żeby się wszystkim dobrze utrwaliło :)

 

Mazurek wielkanocny pleśniakowy z orzechami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 30 minut
Kaloryczność: 380 kcal

Ilość porcji: 10

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 4 białka
  • słoik dżemu lub konfitur z czarnej porzeczki
  • 4 łyżki rumu lub wiśniówki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • orzechy włoskie

Etapy przygotowania

Mąkę posiekać z margaryną ostrym nożem. Dodać żółtka, sól i połowę cukru. Zagnieść. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min.

Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć nią natłuszczoną formę. Posmarować dżemem wymieszanym z alkoholem. Drugą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na warstwę dżemu.

Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao, zetrzeć na tarce na warstwę piany. Dekorować połówkami orzechów. Piec około 45 minut w 180˚C.

Smacznego! :)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości