Wielki Tydzień trwa, a to już naprawdę ostatni moment na "przepisy wielkanocne" Dzisiaj znowu przepis na mazurek wielkanocny, żeby się wszystkim dobrze utrwaliło :)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 30 minut
Kaloryczność: 380 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 2 żółtka
- szczypta soli
- szklanka cukru
- 4 białka
- słoik dżemu lub konfitur z czarnej porzeczki
- 4 łyżki rumu lub wiśniówki
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- tłuszcz do smarowania blachy
- orzechy włoskie
Etapy przygotowania
Mąkę posiekać z margaryną ostrym nożem. Dodać żółtka, sól i połowę cukru. Zagnieść. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min.
Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć nią natłuszczoną formę. Posmarować dżemem wymieszanym z alkoholem. Drugą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na warstwę dżemu.
Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao, zetrzeć na tarce na warstwę piany. Dekorować połówkami orzechów. Piec około 45 minut w 180˚C.
Smacznego! :)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości