Łasuch Łasuch
162
BLOG

Baba

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Wielki Piątek dzisiaj, a więc ostatni dzwonek na wielkanocne wypieki. Był grany od kilku wpisów  mazurek wielkanocny ale to nie jedyne ciasto, którego na wielkanocnym stole nie może zabraknać. Bo nie mozemy przecież zapomnieć o babce wielkanocnej! Takze dzisiaj przepisy kulinarne na babki:

 

Baba wielkanocna parzona

Czas przygotowania:

80 minut

Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 7 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 50 dag mąki
  • 10 dag rodzynek
  • 10 żółtek
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • gotowy lukier
  • skórka pomarańczowa

Etapy przygotowania

Drożdże i łyżkę cukru rozcieramy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Połowę mąki zalewamy pozostałym wrzącym mlekiem i dokładnie rozcieramy . Studzimy. Do letniej masy dodajemy rozczyn, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Rodzynki parzymy i osączamy. Do masy dodajemy utarte z resztą cukru żółtka, resztę mąki, zagniatamy ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od dłoni, dodajemy rodzynki, roztopione masło, rum i sól. Ponownie zagniatamy. Formę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, napełniamy ciastem, przykrywamy  i zostawiamy  do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 60 min w 180°C.

Dekorujemy lukrem i skórką.

Proste, prawda? :)

Smacznego i Wesołych Świąt!  Wilczego apetytu życzę! :)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości