Wielki Piątek dzisiaj, a więc ostatni dzwonek na wielkanocne wypieki. Był grany od kilku wpisów mazurek wielkanocny ale to nie jedyne ciasto, którego na wielkanocnym stole nie może zabraknać. Bo nie mozemy przecież zapomnieć o babce wielkanocnej! Takze dzisiaj przepisy kulinarne na babki:
Czas przygotowania:
80 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 12
Składniki
- 7 dag drożdży
- 15 dag cukru
- szklanka mleka
- 50 dag mąki
- 10 dag rodzynek
- 10 żółtek
- 15 dag masła
- 3 łyżki rumu
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- gotowy lukier
- skórka pomarańczowa
Etapy przygotowania
Drożdże i łyżkę cukru rozcieramy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Połowę mąki zalewamy pozostałym wrzącym mlekiem i dokładnie rozcieramy . Studzimy. Do letniej masy dodajemy rozczyn, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rodzynki parzymy i osączamy. Do masy dodajemy utarte z resztą cukru żółtka, resztę mąki, zagniatamy ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od dłoni, dodajemy rodzynki, roztopione masło, rum i sól. Ponownie zagniatamy. Formę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, napełniamy ciastem, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 60 min w 180°C.
Dekorujemy lukrem i skórką.
Proste, prawda? :)
Smacznego i Wesołych Świąt! Wilczego apetytu życzę! :)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości