Strach przed ogórkami panuje w całej prawie Europie, ale sądze, ze nie ma co się temu w Polsce poddawać. Pamiętajmy tylko o ich porządnym umyciu!
Także kupujemy ogórki i robimy z nich np ogórki małosolne :) Lubicie? ja bardzo :) a jak już mamy ogórki małosolne to warto je wykorzystac, prawda? Także dzisiaj kontynuujemy nasze przepisy kulinarne, i cykl sałatki.
Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 180 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1/2 kg małych ziemniaków
- 1/2 kg ogórków małosolnych
- 3–4 pory
- pęczek koperku
- 4–5 łyżek oliwy
- garść rukoli
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
Gotujemy ziemniaki w mundurkach (ok. 15 minut), przestudzić, obieramy ze skórki. Ogórki kroimy w plasterki.
Pory umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż na pół i jeszcze na ćwiartki, pociąć na krótsze kawałki. Koperek umyć, otrząsnąć, osuszyć (kilka gałązek odłożyć do dekoracji), drobno posiekać.
Rukolę oczyścić, opłukać, osuszyć. Ziemniaki (w całości) wymieszać z posiekanym koperkiem, układać na talerzach wraz z ogórkiem, kawałkami pora. Doprawić solą i pieprzem, polać oliwą, dekorować koprem i rukolą.
Smacznei brzmi, prawda? :) o smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości