Jak wakacje mijają? Urlopy poplanowane, wzięte? Mam nadzieję, trzeba wypoczywac :)
Dzisiaj rozpoczynam serię przepisy kulinarne typu stare, ale jare :) Przepisy na pulpety znacie? Jak nie, to już znacie:
Pulpety w ostrym sosie
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 410 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- czerstwa bułka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- łyżeczka suszonego oregano
- 40 dag pomidorów z puszki
- chili
- 2 łyżeczki cukru
- 2 listki laurowe
- puszka fasolki (40 dag)
- po strączku ostrej papryczki czerwonej i zielonej
- 4 gotowe tortille (wraps)
- olej do smażenia
- sól, pieprz cayenne
Etapy przygotowania
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Bułkę namoczyć, odcisnąć. Wymieszać z połową cebuli i czosnku. Dodać mięso, jajka, oregano, po szczypcie soli i pieprzu cayenne. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Uformować pulpeciki.
Na patelni rozgrzać olej. Pulpeciki usmażyć na dużym ogniu, wyjąć.
Papryczki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Fasolkę osączyć z zalewy. Resztę czosnku i cebuli zeszklić na na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodać pokrojone papryczki, płatki papryczki chili i cukier. Chwilę smażyć, dodać listki laurowe, pomidory, fasolkę. Zagotować. Do sosu włożyć pulpety. Podawać z paseczkami podpieczonej tortilli.
Pyszne, prawda? :)
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości