Łasuch Łasuch
243
BLOG

Klopsy, klopsy

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Jak wakacje mijają? Urlopy poplanowane, wzięte? Mam nadzieję, trzeba wypoczywac :)

Dzisiaj rozpoczynam serię przepisy kulinarne typu stare, ale jare :)  Przepisy na pulpety znacie? Jak nie, to już znacie:

Pulpety w ostrym sosie

Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 410 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • czerstwa bułka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 40 dag pomidorów z puszki
  • chili
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 listki laurowe
  • puszka fasolki (40 dag)
  • po strączku ostrej papryczki czerwonej i zielonej
  • 4 gotowe tortille (wraps)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz cayenne

Etapy przygotowania

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Bułkę namoczyć, odcisnąć. Wymieszać z połową cebuli i czosnku. Dodać mięso, jajka, oregano, po szczypcie soli i pieprzu cayenne. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Uformować pulpeciki.

Na patelni rozgrzać olej. Pulpeciki usmażyć na dużym ogniu, wyjąć.

Papryczki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Fasolkę osączyć z zalewy. Resztę czosnku i cebuli zeszklić na na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodać pokrojone papryczki, płatki papryczki chili i cukier. Chwilę smażyć, dodać listki laurowe, pomidory, fasolkę. Zagotować. Do sosu włożyć pulpety. Podawać z paseczkami podpieczonej tortilli.

Pyszne, prawda? :)

Smacznego!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości