Łasuch Łasuch
93
BLOG

Zupa grzybowa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Czy u Was też tak pada? Ale lato, prawda? ech... ale, ale, jesli będzie cieplej to można się będzie wybrac na grzyby, prawda? :) A jak mamy grzyby, to możemy wykorzystać moje super przepisy na... zupy  :) czyli:

Zupa grzybowa z łazankami

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
Kaloryczność: 190 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 16 podgrzybków
  • 2 marchewki
  • cebula
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • litr bulionu grzybowego
  • pieprz
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • ŁAZANKI:
  • 10 dag mąki pszennej
  • jajko

Pachnąca jesiennym lasem zupa z podgrzybków.

Etapy przygotowania

■ Warzywa obrać. Cebulę drobno pokroić. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić.

■ Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Dodać grzyby, poddusić. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować około 15 minut.

■ Gdy grzyby będą miękkie, dodać warzywa i przyprawy. Gotować jeszcze ok. 20 min. Przecedzić, grzyby cienko pokroić, wrzucić z powrotem do wywaru.

■ Z mąki, jajka i 2 łyżek wody zagnieść ciasto. Rozwałkować, podsuszyć. Pokroić w paski, a paski w kwadraciki. Ugotować w osolonym wrzątku i dodać do zupy. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości