Łasuch Łasuch
24
BLOG

Na jagody :)

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Zaś po powrocie z jagód:

Pierogi jagodowe

Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 320 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki (35 dag)
  • jajko
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 60 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 5 dag cukru (najlepiej w kostkach)
  • szczypta cynamonu
  • szklanka śmietany

Etapy przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Wbić jajko, wlać  ok. 1/2 szklanki gorącej  wody, oprószyć szczyptą  soli, zagnieść gładkie,  elastyczne ciasto.  Cienko rozwałkować.  Szklanką lub foremką  wykroić krążki.

Jagody przebrać, umyć, poczekać, aż wyschną. Posypać cynamonem (mrożonych nie rozmrażać, przed nadziewaniem pierogów posypać cynamonem). Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę jagód, dodać  po pół kostki lub pół łyżeczki cukru. Krążki składać na pół, lekko ugniatając jagody palcem (uważać, by owoce nie dostały się między brzegi pierożków). Dość mocno naciągnąć ciasto i dokładnie zlepić, formując dekoracyjny brzeg.

Dużą ilość wody zagotować w szerokim rondlu, lekko osolić. Wrzucić pierogi, przykryć. Gdy wypłyną, gotować bez przykrycia 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na sitku. Podawać ze śmietaną.

 

Smacznego!  

 

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości