Łasuch Łasuch
22
BLOG

Jedzmy warzywa!

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Sezon warzywny w pełni, więc nie ma co czekać tylko jeść warzywaw każdej postaci.

Dziś pyszna cukinia:

Cukinia przepisy

Czas przygotowania: 15 minut
Czas inny: 30 minut
Kaloryczność: 235 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 jajka
  • 75 ml jasnego piwa
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki
  • 80 dag pomidorów
  • 60 dag cukinii
  • 25 dag mozzarelli
  • po 2 łyżki posiekanej mięty i bazylii
  • 2 łyżki pesto ze słoika
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z piwem, mąką i 1 łyżką oleju, odstawić na 30 min. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Dodać 2 łyżki oliwy, zioła, doprawić do smaku. Przykryć, wstawić do lodówki.

Cukinię pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w plasterki, dokładnie posmarować pesto.

Na każdym plastrze cukinii ułożyć plasterek mozzarelli, przykryć drugim plastrem cukinii.

Białko ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać do ciasta. Plastry cukinii z mozzarellą zanurzać w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z pomidorami w ziołach.

Smacznego!:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości