Po sałatkach, deserach itp nadeszła pora na coś konkretnego:)
Co powiecie na kawał mięsa? Ja z chęcią:)
Stek z pieprzem
Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 4 plastry wołowiny na steki (po ok. 15 dag)
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do steków
- 2 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu
Etapy przygotowania
Czosnek obrać, posiekać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem.
Kotlety natrzeć przyprawą do steków, polać marynatą, wstawić na 30 minut do lodówki.
Steki lekko osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie (ew. na aluminiowej tacce do grillowania), grillować po około 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu posmarować marynatą.
Grillowane steki podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidorową.
Smacznego!:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości