Pachnące węgierskim słońcem danie z papryki i pomidorów czyli leczo smakuje zawsze. Więc dzisaj, coby rozgonić jesienne smutki polecam:
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
- 4 papryki (mogą być różnokolorowe)
- 3 cebule
- 5 pomidorów
- 30 dkg boczku
- 40 dkg kiełbasy (polecam podwawelską)
- łyżeczka papryki ostrej i łagodnej
- sól do smaku
- można także:
- 1 duża cukinia
- 5 pieczarek
Etapy przygotowania
Boczek pokroić w drobną kostkę lub paski. Zesmażyć na patelni (bez tłuszczu), w trakcie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jak wytopi się tłuszcz przełożyć do garnka, a na patelni zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w paski paprykę i chwilę smażyć. Przełożyć do mięsa. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w drobną kostkę i dodać do garnka z warzywami. Posolić, dodać sproszkowaną paprykę słodką i ostrą. Dusić około 20 minut. Można zrobić w wersji wzbogaconej z cukinią lub pieczarkami.
Podawać leczo z pieczywem, młodymi ziemniakami, kaszą.
Smacznego!:)
A jakie Wy robicie leczo?
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości