Łasuch Łasuch
190
BLOG

Leczo

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Pachnące węgierskim słońcem danie z papryki i pomidorów czyli leczo smakuje zawsze. Więc dzisaj, coby rozgonić jesienne smutki polecam:

Leczo

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 4 papryki (mogą być różnokolorowe)
  • 3 cebule
  • 5 pomidorów
  • 30 dkg boczku
  • 40 dkg kiełbasy (polecam podwawelską)
  • łyżeczka papryki ostrej i łagodnej
  • sól do smaku
  • można także:
  • 1 duża cukinia
  • 5 pieczarek

Etapy przygotowania

Boczek pokroić w drobną kostkę lub paski. Zesmażyć na patelni (bez tłuszczu), w trakcie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jak wytopi się tłuszcz przełożyć do garnka, a na patelni zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w paski paprykę i chwilę smażyć. Przełożyć do mięsa. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w drobną kostkę i dodać do garnka z warzywami. Posolić, dodać sproszkowaną paprykę słodką i ostrą. Dusić około 20 minut. Można zrobić w wersji wzbogaconej z cukinią lub pieczarkami.

Podawać leczo z pieczywem, młodymi ziemniakami, kaszą.

 

Smacznego!:)

A jakie Wy robicie leczo?

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (9)

Inne tematy w dziale Rozmaitości