Łasuch Łasuch
20
BLOG

Pizza

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

A próbowaliście kiedyś pizzy ziemniaczanej? jeśli nie, to dzisiaj pyszny przepis na pizzę

Pizza z porem i papryką

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Kaloryczność: 390 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 15 dag mąki
  • 2 pory
  • 4 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 15 dag tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej szałwii
  • 2 łyżki świeżo posiekanego majeranku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Ziemniaki wyszorować i gotować 30 min w osolonej wodzie. Pory umyć, pokroić w krążki. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.

Czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki odcedzić, krótko ostudzić i obrać ze skórki. Przepuścić przez maszynkę.

Ziemniaki wymieszać z łyżką oliwy, żółtkami, mąką, częścią parmezanu, solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto.

Blachę wysmarować oliwą, wylepić ciastem, wygładzić powierzchnię i wylepić boki. Skropić niewielką ilością oliwy i piec ok. 10 min w temp. 180°C.

Paprykę, por i czosnek poddusić na dwóch łyżkach oliwy, dodać zioła, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Upieczoną ziemniaczaną pizzę wyjąć z piekarnika, obłożyć warzywami, posypać pozostałym serem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze około 25 min w tej samej temperaturze.

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości