Etapy przygotowania
Ziemniaki wyszorować i gotować 30 min w osolonej wodzie. Pory umyć, pokroić w krążki. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.
Czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki odcedzić, krótko ostudzić i obrać ze skórki. Przepuścić przez maszynkę.
Ziemniaki wymieszać z łyżką oliwy, żółtkami, mąką, częścią parmezanu, solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto.
Blachę wysmarować oliwą, wylepić ciastem, wygładzić powierzchnię i wylepić boki. Skropić niewielką ilością oliwy i piec ok. 10 min w temp. 180°C.
Paprykę, por i czosnek poddusić na dwóch łyżkach oliwy, dodać zioła, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Upieczoną ziemniaczaną pizzę wyjąć z piekarnika, obłożyć warzywami, posypać pozostałym serem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze około 25 min w tej samej temperaturze.
smacznego:)