Łasuch Łasuch
66
BLOG

Pierogi z kapustą i grzybami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Wigilia tuż, tuż, więc kolejna propozycja z cyklu przepisy na Wigilię   Dzisiaj pierogi z kapustą i grzybami, które chyba goszczą na prawie każdym stole:

Pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania: 50 minut
Czas duszenia: 20 minut

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 2 szklanki mąki l jajko
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut.

Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.

Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.

Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości