Święta, święta i po świętach...:) czas obżarstwa minął, trzeba trochę zrzucić wagi. Oprócz oczywiście ćwiczeń trezba zmienić dietę. Sądzę, że kilka przepisów z cyklu przepisy na sałatki będzie w sam raz. Dzisiaj lekka sałatka z cytrusów:
Etapy przygotowania
Pomarańcze i grejpfruty sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki i dokładnie obrać z białych skórek. Duże kawałki owoców pokroić na mniejsze cząstki.
Cebulę obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Pokroić na cieniutkie plasterki, skropić oliwą.
W salaterkach układać warstwami: kawałki pomarańczy, grejpfrutów, krążki czerwonej cebuli i czarne oliwki. Każdą warstwę posypywać szczyptą soli, pieprzu, kminku, skrapiać odrobiną oliwy. Ostatnią warstwę posypać pieprzem cayenne. Udekorować plasterkami limonki, podawać jako przystawkę.
PAMIĘTAJ
Sałatkę można wzbogacić, dodając do niej cząstki mandarynek, ciemne winogrona i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Jeśli nie chcesz, by w sałatce dominował smak czerwonej cebuli, po pokrojeniu jej połóż cebulę na sitku i przelej wrzątkiem. Zblanszowana cebula straci swój zapach, ale nie smak.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)