Owoce morza są bardzo zdrowe i warto je spożywać. Krewetki zaczynają powoli u nas zyskiwać na popularności, więc dzisiaj przepis na krewetki:
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 4 minut
Kaloryczność: 180 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki:
- paczka mrożonych krewetek
- szklanka oleju
- Marynata:
- szczypta kolendry i chili
- dwa ząbki czosnku
- sok z cytryny
- łyżka oliwy
- Sałatka:
- garść rukoli
- pomidor
- ogórek
- łyżeczka oliwy
- 10 dag sera feta
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Krewetki rozmrozić. Zrobić marynatę: oliwę dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, kolendrą, chili, pokrojonym drobno czosnkiem. Krewetki oblać marynatą, wymieszać,pozostawić w lodówce na około dwie godziny. Po tym czasie usunąć z krewetek marynatę.
Do wysokiego garnka wlać olej, rozgrzać. Gdy będzie gorący, wrzucać krewetki, obsmażyć. Wyjąć, osączyć z tłuszczu. Ułożyć na półmisku, skropić oliwą i cytryną. Składniki sałatki pokroić i wymieszać. Podawać z krewetkami.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości