Łasuch Łasuch
56
BLOG

Włoski deser

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Osłodźmy sobie życie. Dzisiaj przepis kuchni włoskiej, gotowana śmietanka czyli:

Panna cotta

Czas przygotowania: 10 minut
Kaloryczność: 355 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1/2 litra śmietanki kremówki
  • 5 g żelatyny
  • 10 dag białego cukru
  • laska wanilii
  • szczypta cynamonu
  • owoce świeże
  • lub z puszki, wedle możliwości i upodobania

Etapy przygotowania

Żelatynę zalać 10 ml śmietanki. Jeśli jest w płatach, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut. Pozostałą śmietankę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia.

Do śmietanki dodać żelatynę, zagotować, mieszając, aż się rozpuści. Gorący deser wlać do miseczek, wystudzić i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Nożem odkroić brzegi deseru od ścianek naczynia. Dno naczynia zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, odwracać i kłaść na talerzyku. Udekorować.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Przeczytaj historię powstania deseru Panna cotta!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości