Osłodźmy sobie życie. Dzisiaj przepis kuchni włoskiej, gotowana śmietanka czyli:
Czas przygotowania: 10 minut
Kaloryczność: 355 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1/2 litra śmietanki kremówki
- 5 g żelatyny
- 10 dag białego cukru
- laska wanilii
- szczypta cynamonu
- owoce świeże
- lub z puszki, wedle możliwości i upodobania
Etapy przygotowania
Żelatynę zalać 10 ml śmietanki. Jeśli jest w płatach, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut. Pozostałą śmietankę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia.
Do śmietanki dodać żelatynę, zagotować, mieszając, aż się rozpuści. Gorący deser wlać do miseczek, wystudzić i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Nożem odkroić brzegi deseru od ścianek naczynia. Dno naczynia zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, odwracać i kłaść na talerzyku. Udekorować.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Przeczytaj historię powstania deseru Panna cotta!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości