Łasuch Łasuch
483
BLOG

Żeberka z sałatką

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Zimno na dworze, więc trzeba organizmowi dostarczyć energii. Moim zdaniem nie ma jak porządny kawał mięcha, żeby to uczynić. Cykl przepisy na żeberka w miodzie uważam za rozpoczęty:

Żeberka w miodzie z sałatką

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Kaloryczność: 495 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • czerwona papryka
  • 40 dag pomidorów
  • 40 dag ogórków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz cayenne
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Żeberka oprószyć solą, pieprzem i poukładać na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec około 40 minut w temperaturze 200°C.

Cebulę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Ogórki obrać, usunąć część z nasionami, pokroić w kostkę. Natkę umyć, otrzepać z nadmiaru wody, drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodać sok z limonki oraz olej, przyprawić solą i pieprzem.

Ketchup wymieszać z miodem i pieprzem cayenne. Czosnek obrać i wycisnąć do ketchupu, wymieszać. Mięso posmarować sosem i piec kolejne 15 minut. Żeberka podawać z sałatką.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości