Zimno na dworze, więc trzeba organizmowi dostarczyć energii. Moim zdaniem nie ma jak porządny kawał mięcha, żeby to uczynić. Cykl przepisy na żeberka w miodzie uważam za rozpoczęty:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Kaloryczność: 495 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1 i 1/2 kg żeberek
- czerwona papryka
- 40 dag pomidorów
- 40 dag ogórków
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki miodu
- pieprz cayenne
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Żeberka oprószyć solą, pieprzem i poukładać na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec około 40 minut w temperaturze 200°C.
Cebulę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Ogórki obrać, usunąć część z nasionami, pokroić w kostkę. Natkę umyć, otrzepać z nadmiaru wody, drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodać sok z limonki oraz olej, przyprawić solą i pieprzem.
Ketchup wymieszać z miodem i pieprzem cayenne. Czosnek obrać i wycisnąć do ketchupu, wymieszać. Mięso posmarować sosem i piec kolejne 15 minut. Żeberka podawać z sałatką.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości