Tradycyjnie przy piątku przepisy z ryb. Dzisiaj pożywne bliny.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 225 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 20 dag mąki
- 5 dag mąki gryczanej
- 2 dag suchych drożdży
- 1/8 l mleka
- jajko
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 15 dag wędzonego łososia w plastrach
- 10 dag kwaśnej śmietany (mały kubeczek)
- 5 dag tłustego twarogu
- koperek
- bazylia
- oliwki
- czerwony pieprz, sól
Etapy przygotowania
Mąki przesypać do miski i posypać drożdżami. Dodać mleko, jajko, sól i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozgrzać na patelni. Porcjami wylewać ciasto, smażyć pulchne placuszki z obu stron. Złociste bliny przechowywać w ciepłym piekarniku, aby za bardzo nie ostygły.
Śmietanę wymieszać z twarogiem, przyprawić solą i pieprzem. Masą posmarować bliny, na każdym położyć kawałek łososia. Zioła umyć, osuszyć i poukładać na blinach razem z oliwkami.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości