Łasuch Łasuch
234
BLOG

Bliny z łososiem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Tradycyjnie przy piątku przepisy z ryb. Dzisiaj pożywne bliny.

Bliny z łososiem

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 225 kcal

Ilość porcji: 8

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 5 dag mąki gryczanej
  • 2 dag suchych drożdży
  • 1/8 l mleka
  • jajko
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 15 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 10 dag kwaśnej śmietany (mały kubeczek)
  • 5 dag tłustego twarogu
  • koperek
  • bazylia
  • oliwki
  • czerwony pieprz, sól

Etapy przygotowania

Mąki przesypać do miski i posypać drożdżami. Dodać mleko, jajko, sól i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozgrzać na patelni. Porcjami wylewać ciasto, smażyć pulchne placuszki z obu stron. Złociste bliny przechowywać w ciepłym piekarniku, aby za bardzo nie ostygły.

Śmietanę wymieszać z twarogiem, przyprawić solą i pieprzem. Masą posmarować bliny, na każdym położyć kawałek łososia. Zioła umyć, osuszyć i poukładać na blinach razem z oliwkami.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości