Zapiekanki to dobra potrawa na zimę. Syta, pyszna, KALORYCZNA- same plusy:)
Dzisiaj:
Zapiekanka z szynką na krakersach
Czas przygotowania: 40 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 340 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- duża paczka krakersów
- cukinia
- 2 pomidory
- 1/4 kalafiora
- 6 plasterków szynki
- 10 oliwek
- 15 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz
- 2 jajka
- tymianek
Krucha zapiekanka na krakersach z szynką i cukinią
Etapy przygotowania
■ Żaroodporną formę posmarować oliwą lub olejem. Wyłożyć dno podwójną warstwą krakersów.
■ Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić na 5 minut na posolony wrzątek, zblanszować, odcedzić. Pomidory sparzyć,
zdjąć z nich skórkę, pokroić na ósemki. Szynkę pociąć w paski.
■ Jajka roztrzepać z połową sera, wymieszać z przygotowanymi składnikami, przyprawić, położyć na krakersach, posypać pozostałym serem.
■ Zapiekać 20 minut w temp. 180˚C. Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem, obłożyć czarnymi oliwkami. Natychmiast podawać.
Inna propozycja
Spód zapiekanki zamiast z krakersów może być zrobiony z ugotowanego makaronu lub kruchego ciasta, pieczonego wcześniej ok. 20 minut.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości