Łasuch Łasuch
142
BLOG

Zapiekanka na krakersach

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Zapiekanki  to dobra potrawa na zimę. Syta, pyszna, KALORYCZNA- same plusy:)

Dzisiaj:

Zapiekanka z szynką na krakersach

Czas przygotowania: 40 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 340 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • duża paczka krakersów
  • cukinia
  • 2 pomidory
  • 1/4 kalafiora
  • 6 plasterków szynki
  • 10 oliwek
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • tymianek

Krucha zapiekanka na krakersach z szynką i cukinią

Etapy przygotowania

■ Żaroodporną formę posmarować oliwą lub olejem. Wyłożyć dno podwójną warstwą krakersów.

■ Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić na 5 minut na posolony wrzątek, zblanszować, odcedzić. Pomidory sparzyć,
zdjąć z nich skórkę, pokroić na ósemki. Szynkę pociąć w paski.

■ Jajka roztrzepać z połową sera, wymieszać z przygotowanymi składnikami, przyprawić, położyć na krakersach, posypać pozostałym serem.

■ Zapiekać 20 minut w temp. 180˚C. Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem, obłożyć czarnymi oliwkami. Natychmiast podawać.

Inna propozycja
Spód zapiekanki zamiast z krakersów może być zrobiony z ugotowanego makaronu lub kruchego ciasta, pieczonego wcześniej ok. 20 minut.

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości