I ryba i zapiekanka. 2 w jednym:)
Czas przygotowania: 45 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 355 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 75 dag filetów z dorsza, morszczuka lub innej ryby
- 50 dag włoszczyzny z kapustą
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 dag startego żółtego sera
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- łyżka oleju
Zapiekana ryba z warzywami i żółtym serem.
Etapy przygotowania
Filety umyć, osączyć, wyporcjować, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić w słupki, podsmażyć na tłuszczu, podlać wodą i poddusić.
Filety obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na dnie ułożyć duszone warzywa, na nich filety rybne. Całość zalać śmietaną rozmieszaną z łyżką mąki, przyprawić do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem, przyprawą do ryb, posypać startym serem.
Potrawę zapiekać w piekarniku około 20 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i pikantną sałatką.
smaczne zdjęcie!
bon apetit:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości