Łasuch Łasuch
210
BLOG

Ryba po kaszubsku

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

I ryba i zapiekanka. 2 w jednym:)

Ryba po kaszubsku

Czas przygotowania: 45 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 355 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 75 dag filetów z dorsza, morszczuka lub innej ryby
  • 50 dag włoszczyzny z kapustą
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżka oleju

Zapiekana ryba z warzywami i żółtym serem.

Etapy przygotowania

Filety umyć, osączyć, wyporcjować, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić w słupki, podsmażyć na tłuszczu,  podlać wodą i poddusić.

Filety obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na dnie ułożyć duszone warzywa, na nich filety rybne. Całość zalać śmietaną rozmieszaną z łyżką mąki, przyprawić do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem, przyprawą do ryb, posypać startym serem.

Potrawę zapiekać w piekarniku około 20 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i pikantną sałatką.

 

smaczne zdjęcie!

bon apetit:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości