Niemcy wyeliminowani w Chorwacji, więc niektórym na otarcie łez dziś danie kuchni niemieckiej.
Frankonia - kraina winnic, tzw Szwajcaria Frankońska, północ Bawarii. Popularne są tam dania z dziczyzny, więc dziś:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 70 minut
Kaloryczność: 690 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 20 suszonych grzybów
- 1 i 1/2 kg sarniny (karczek)
- 10 ziaren jałowca
- cebula
- marchewka
- 15 dag stopionego masła
- 5 plastrów wędzonego boczku
- szklanka białego wytrawnego wina
- 3 gruszki z kompotu
- 40 dag
- kwaśnej śmietany
- 6 łyżeczek borówek do mięs
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Grzyby namoczyć w letniej wodzie. Mięso delikatnie oddzielić od kości. Jałowiec lekko zgnieść.
Mięso włożyć do brytfanny, polać 1/2 masła, oprószyć solą, pieprzem i dodać jałowiec. Obłożyć plastrami boczku. Cebulę i marchew obrać, posiekać. Do mięsa dodać warzywa i grzyby razem z płynem. Zalać winem. Piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia zdjąć z mięsa boczek. Polać pieczeń pozostałym masłem.
Mięso wyjąć z brytfanny. Sos wymieszać ze śmietaną i niewielką ilością borówek. Połówki gruszek napełnić borówkami. Mięso pokroić w plastry, podgrzać. Podawać z sosem, gruszkami, spaetzlami (kluskami kładzionymi).
zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości