Łasuch Łasuch
80
BLOG

Dziczyzna ze spaetzlami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Niemcy wyeliminowani w Chorwacji, więc niektórym na otarcie łez dziś danie kuchni niemieckiej.

Frankonia - kraina winnic, tzw Szwajcaria Frankońska, północ Bawarii. Popularne są tam dania z dziczyzny, więc dziś:

Dziczyzna ze spaetzlami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 70 minut
Kaloryczność: 690 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 20 suszonych grzybów
  • 1 i 1/2 kg sarniny (karczek)
  • 10 ziaren jałowca
  • cebula
  • marchewka
  • 15 dag stopionego masła
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 gruszki z kompotu
  • 40 dag
  • kwaśnej śmietany
  • 6 łyżeczek borówek do mięs
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Grzyby namoczyć w letniej wodzie. Mięso delikatnie oddzielić od kości. Jałowiec lekko zgnieść.

Mięso włożyć do brytfanny, polać 1/2 masła, oprószyć solą, pieprzem i dodać jałowiec. Obłożyć plastrami boczku. Cebulę i marchew obrać, posiekać. Do mięsa dodać warzywa i grzyby razem z płynem. Zalać winem. Piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia zdjąć z mięsa boczek. Polać pieczeń pozostałym masłem.

Mięso wyjąć z brytfanny. Sos wymieszać ze śmietaną i niewielką ilością borówek. Połówki gruszek napełnić borówkami. Mięso pokroić w plastry, podgrzać. Podawać z sosem, gruszkami, spaetzlami (kluskami kładzionymi).

zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości