Kontynuujemy przepis na naleśniki i dzisiaj pyszne danie z warzywami:
Tort naleśnikowy
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 385 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 3 pomidory
- 2 cukinie
- bakłażan
- 30 dag żółtego sera
- olej lub oliwa do smażenia
- pieprz, sól
Etapy przygotowania
Mąkę wsypać do miski, wlać mleko, dodać jajka, szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić na 20 minut (ponownie zamieszać! ), następnie na gorącym tłuszczu usmażyć cienkie naleśniki.
Pomidory pokroić na plastry. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Ser żółty utrzeć na tarce. Na
podstawce tortownicy układać kolejno: placek naleśnikowy, cukinię i bakłażan, na następnym pomidory.
Cukinie i bakłażan dokładnie umyć. Nie obierać ze skórki. Warzywa pokroić w cienkie plasterki, kłaść na gorącym tłuszczu, obsmażyć z obu stron. Posypać solą i pieprzem, odłożyć, by wystygły. Każdą warstwę tortu oprószyć odrobiną żółtego sera. Ostatni naleśnik, stanowiący wierzch tortu, posypać dość grubo. Całość doprawić solą i pieprzem. Zapiec 20 min w temp. 180˚C. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
smacznego:)
Kilka pomysłów na inne naleśniki:
Amerykańskie racuchy z syropem klonowym
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki z serem i jogurtem
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości