W sobotę 14 lutego. Świętego Walentego czyli popularny dzień zakochanych. Nie wiem czy to anglosaskie święto na dobre przyjęło się w Polsce, ale niektórzy obchodzą. Dla nich rozpoczynam cykl na przepisy na romantyczne kolacje. Myslę, że dzisiejszym daniem można zaimponować:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 2
Składniki
- 2 filety z łososia (po 20 dag)
- po 10 dag ugotowanych szparagów białych i zielonych (ze słoika)
- cytryna
- 2–3 łyżki oliwy
- pomidor
- 1/2 pęczka koperku
- po łyżeczce posiekanego tymianku i estragonu
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Szparagi pokroić na mniejsze kawałki. Cytrynę sparzyć, obrać ze skórki. Skórkę pokroić w cienkie paseczki. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.
Z cytryny wycisnąć sok. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, pomidorami, ziołami, solą i pieprzem. Pokrojone szparagi polać połową sosu z pomidorami, wymieszać.
Filety z łososia oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować w pozostałym sosie. Smażyć 2–3 minuty z każdej strony. W ostatniej chwili dodać skórkę cytrynową.
Przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego i piec 10–15 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną rybę podawać na łożu z pomidorów wraz ze szparagami.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości