Łasuch Łasuch
189
BLOG

Łosoś ze szparagami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

W sobotę 14 lutego. Świętego Walentego czyli popularny dzień zakochanych. Nie wiem czy to anglosaskie święto na dobre przyjęło się w Polsce, ale niektórzy obchodzą. Dla nich rozpoczynam cykl na przepisy na romantyczne kolacje. Myslę, że dzisiejszym daniem można zaimponować:

Łosoś pieczony ze szparagami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 390 kcal

Ilość porcji: 2

Składniki

  • 2 filety z łososia (po 20 dag)
  • po 10 dag ugotowanych szparagów białych i zielonych (ze słoika)
  • cytryna
  • 2–3 łyżki oliwy
  • pomidor
  • 1/2 pęczka koperku
  • po łyżeczce posiekanego tymianku i estragonu
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Szparagi pokroić na mniejsze kawałki. Cytrynę sparzyć, obrać ze skórki. Skórkę pokroić w cienkie paseczki. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.

Z cytryny wycisnąć sok. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, pomidorami, ziołami, solą i pieprzem. Pokrojone szparagi polać połową sosu z pomidorami, wymieszać.

Filety z łososia oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować w pozostałym sosie. Smażyć 2–3 minuty z każdej strony. W ostatniej chwili dodać skórkę cytrynową.

Przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego i piec 10–15 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną rybę podawać na łożu z pomidorów wraz ze szparagami.

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości