Walentynki tuż, tuż, więc dalej ciągniemy ten temat. Dzisiaj ponownie deser, który jak znalazł pasuje do tego, obchodzonego przez niektórych, święta.
Czas przygotowania: 35 minut
Czas inny: 120 minut
Kaloryczność: 590 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- Ciasto:
- 15 dag biszkoptów
- 12 dag stopionego masła
- 5 łyżek ciemnego kakao
- Masa:
- 20 dag truskawek
- 10 dag malin
- 60 dag trzykrotnie zmielonego twarogu
- 4 łyżeczki żelatyny
- 5 dag cukru
- 15 dag gorzkiej czekolady
- łyżka śmietany
Etapy przygotowania
Formę w kształcie serca wyłożyć pergaminem. Biszkopty zmiażdżyć wałkiem, wymieszać dokładnie ze stopionym masłem i kakao. Masę rozsmarować w formie, docisnąć, odstawić do lodówki, by zastygła.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Owoce umyć, osuszyć, odłożyć po kilka do dekoracji. Truskawki drobno posiekać, maliny utrzeć z cukrem, połączyć ze zmielonym twarogiem i żelatyną, wymieszać. Rozsmarować na zastygniętym spodzie, odstawić w chłodne miejsce na 2 godz.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać ze śmietaną w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Wyjąć ciasto z formy, pokryć gęstniejącą, chłodną polewą, wystudzić. Udekorować całymi malinami i pokrojonymi truskawkami.
PAMIĘTAJ
● Jeżeli nie masz stalowej lub silikonowej formy w kształcie serca, możesz zamiast spodu z ciasteczek
upiec cienki biszkopt i nadać mu pożądany kształt za pomocą ostrego noża.
● Zamiast masy serowej możesz przygotować masę tylko z roztopionej gorzkiej czekolady, podgrzanej
ze śmietanką kremówką.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Inne przepisy na Walentynki:
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości