Łasuch Łasuch
44
BLOG

Czekoladowe serce

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Walentynki tuż, tuż, więc dalej ciągniemy ten temat. Dzisiaj ponownie deser, który jak znalazł pasuje do tego, obchodzonego przez niektórych, święta.

Czekoladowe serce

Czas przygotowania: 35 minut
Czas inny: 120 minut
Kaloryczność: 590 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • Ciasto:
  • 15 dag biszkoptów
  • 12 dag stopionego masła
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • Masa:
  • 20 dag truskawek
  • 10 dag malin
  • 60 dag trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 5 dag cukru
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka śmietany

Etapy przygotowania

Formę w kształcie serca wyłożyć pergaminem. Biszkopty zmiażdżyć wałkiem, wymieszać dokładnie ze stopionym masłem i kakao. Masę rozsmarować w formie, docisnąć, odstawić do lodówki, by zastygła.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Owoce umyć, osuszyć, odłożyć po kilka do dekoracji. Truskawki drobno posiekać, maliny utrzeć z cukrem, połączyć ze zmielonym twarogiem i żelatyną, wymieszać. Rozsmarować na zastygniętym spodzie, odstawić w chłodne miejsce na 2 godz.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać ze śmietaną w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Wyjąć ciasto z formy, pokryć gęstniejącą, chłodną polewą, wystudzić. Udekorować całymi malinami i pokrojonymi truskawkami.

PAMIĘTAJ

● Jeżeli nie masz stalowej lub silikonowej formy w kształcie serca, możesz zamiast spodu z ciasteczek
upiec cienki biszkopt i nadać mu pożądany kształt za pomocą ostrego noża.

● Zamiast masy serowej możesz przygotować masę tylko z roztopionej gorzkiej czekolady, podgrzanej
ze śmietanką kremówką.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Inne przepisy na Walentynki:

Szynka z awokado

Tartaletki z ananasem

Migdałowe jajka

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości