Gulasz dobra rzecz. Gdy plucha za oknem, nic się nie chce, to dobre jedzenie jest jak najbardziej wskazane. Myśle, że dzisiejsza propozycja pasuje jak ulał.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 255 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 25 dag piersi z indyka
- szalotka
- łyżeczka majeranku
- łyżka oleju
- 40 dag kiszonej kapusty
- kwaśne jabłko
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 125 ml bulionu warzywnego
- średni ziemniak
- 100 ml kwaśnej śmietany
- łyżka klarowanego masła
- po strąku czerwonej i zielonej papryki
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Etapy przygotowania
Mięso pokroić w kostkę. Szalotkę obrać, posiekać i razem z majerankiem poddusić na rozgrzanym oleju. Dodać kiszoną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę jabłko i mieloną paprykę. Zalać bulionem, zagotować i dusić pod przykryciem 20 min.
Ziemniak obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do kapusty. Wlać śmietanę, zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
Masło podgrzać, wrzucić mięso i pokrojoną paprykę. Smażyć ok. 8 min. Doprawić solą i wymieszać z kapustą. Posypać natką.
smacznego:)
Inne propozycje na gulasz:
Gulasz wieprzowy z papryką
Prosty gulasz wieprzowy
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości