Łasuch Łasuch
192
BLOG

Fasola po myśliwsku

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Dzisiaj pożywny obiad, na przednówku trzeba dużo sił, żeby nie dać się różnym wirusom.

Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Kaloryczność: 675 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 40 dag fasoli jaś
  • 3 suszone grzyby
  • łyżeczka vegety
  • 20 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 ziarna jałowca
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka łagodnej musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Fasolę oraz suszone grzyby umyć i namoczyć oddzielnie poprzedniego dnia. Fasolę odcedzić, dodać do niej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Uzupełnić wrzątkiem i ugotować z dodatkiem vegety do miękkości.

Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w paski. Jałowiec utłuc w moździerzu. Cebulę obrać, drobno pokroić, usmażyć na maśle, dodając pod koniec smażenia kiełbasę i boczek. Wszystko oprószyć mąką, lekko zrumienić i przełożyć do fasoli. Zagotować.

Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny i rozgnieciony jałowiec. Przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem.
Podawać ze świeżym chlebem.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości