Dzisiaj pożywny obiad, na przednówku trzeba dużo sił, żeby nie dać się różnym wirusom.
Fasolka po bretońsku
Ilość porcji: 6
Składniki
- 40 dag fasoli jaś
- 3 suszone grzyby
- łyżeczka vegety
- 20 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
- 10 dag wędzonego boczku
- 4 ziarna jałowca
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka łagodnej musztardy
- łyżka soku z cytryny
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Fasolę oraz suszone grzyby umyć i namoczyć oddzielnie poprzedniego dnia. Fasolę odcedzić, dodać do niej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Uzupełnić wrzątkiem i ugotować z dodatkiem vegety do miękkości.
Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w paski. Jałowiec utłuc w moździerzu. Cebulę obrać, drobno pokroić, usmażyć na maśle, dodając pod koniec smażenia kiełbasę i boczek. Wszystko oprószyć mąką, lekko zrumienić i przełożyć do fasoli. Zagotować.
Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny i rozgnieciony jałowiec. Przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem.
Podawać ze świeżym chlebem.
smacznego:)
Komentarze