Łasuch Łasuch
342
BLOG

Babka czekoladowa z makiem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Jak pisałem wczoraj Wielkanoc już niedługo, więc kontynuujemy cykl- przepisy na Wielkanoc. Baby, ach te babki wielkanocne...:) Bez baby nie da rady

Babka czekoladowa z makiem

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Kaloryczność: 540 kcal

Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (20 dag)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (10 dag)
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła (20 dag)
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek maku
  • polewa czekoladowa (20 dag)
  • tłuszcz i mąka do formy

Etapy przygotowania

Mleko podgrzać z cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski. Dodać masę jajeczną oraz mleko z dodatkami, dokładnie wymieszać.

2/3 ciasta posypać przesianym kakao, wymieszać. Do reszty ciasta dodać mak, wymieszać. Formę natłuścić, posypać mąką. Włożyć najpierw ciasto kakaowe, a do jego środka ciasto makowe. Piec 35 minut w temp. 180°C.

Polewę czekoladową stopić, polać nią ostudzoną babkę

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości