Cykl- przepisy na Wielkanoc trwa. Nie wiem czy wszędzie w całym kraju na śniadanie w Wielkanoc je się żurek (barszcz biały- tak u mnie w domu mówimy), ale na Mazowszu bez żurku na śniadanie się nie obejdzie. I dużo mięsa i kiełbasy no i of kors jajka:)
Czas przygotowania: 30 minut
Kaloryczność: 250 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 2 suszone grzybki
- 2 l bulionu warzywnego
- 2-3 cebule
- 20 dag bekonu lub wędzonki
- 1/2 l zakwasu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka chrzanu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- Majeranek
- 30 dag białej parzonej kiełbasy
- 4 żółtka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Grzybki namoczyć. Bekon pokroić. Cebule posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć bekon i cebulę. Wlać bulion i zakwas, dodać grzyby i ziele angielskie, gotować 20 minut.
Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli. Kiełbasę pokroić w plasterki. Czosnek dodać do zupy, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć kiełbasę, podgrzać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszonymi żółtkami.
Robimy zakwas
Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1 i 1/2 szklanki). Ostudzić. Dolać 2 szklanki letniej wody, włożyć skórkę razowego chleba (można także dodać 2 ząbki czosnku), zamieszać. Zakwas przelać do szklanego słoja, przykryć gazą, obwiązać, odstawić na 2-3 dni w ciepłe, ciemne miejsce.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości