Łasuch Łasuch
3286
BLOG

Żurek na zakwasie

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Cykl- przepisy na Wielkanoc trwa. Nie wiem czy wszędzie w całym kraju na śniadanie w Wielkanoc je się żurek (barszcz biały- tak u mnie w domu mówimy), ale na Mazowszu bez żurku na śniadanie się nie obejdzie. I dużo mięsa i kiełbasy no i of kors jajka:)

Żurek na zakwasie

Czas przygotowania: 30 minut
Kaloryczność: 250 kcal

Ilość porcji: 8

Składniki

  • 2 suszone grzybki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2-3 cebule
  • 20 dag bekonu lub wędzonki
  • 1/2 l zakwasu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka chrzanu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • Majeranek
  • 30 dag białej parzonej kiełbasy
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Grzybki namoczyć. Bekon pokroić. Cebule posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć bekon i cebulę. Wlać bulion i zakwas, dodać grzyby i ziele angielskie, gotować 20 minut.

Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli. Kiełbasę pokroić w plasterki. Czosnek dodać do zupy, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć kiełbasę, podgrzać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszonymi żółtkami.

Robimy zakwas

Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1 i 1/2 szklanki). Ostudzić. Dolać 2 szklanki letniej wody, włożyć skórkę razowego chleba (można także dodać 2 ząbki czosnku), zamieszać. Zakwas przelać do szklanego słoja, przykryć gazą, obwiązać, odstawić na 2-3 dni w ciepłe, ciemne miejsce.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości