Łasuch Łasuch
60
BLOG

Kura z cymesem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Dzisiaj danie z cyklu kuchnie świata. Pyszne danie kuchni żydowskiej - może Eli Barbur oceni przepis? :)

Kura z cymesem

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 165 minut
Kaloryczność: 860 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • pęczek włoszczyzny
  • 1 i 1/2 l bulionu drobiowego
  • kura (około 1 kg)
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 5 marchewek
  • plasterek cytryny
  • 1/2 filiżanki cukru
  • 1/2 łyżki mąki
  • utarta surowa marchewka
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki soli

Etapy przygotowania

Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić. Zagotować bulion, włożyć kurę i włoszczyznę. Gotować na małym ogniu 1 i 1/2 godz. Wyjąć kurę, oddzielić mięso od kości.

Śliwki namoczyć poprzedniego dnia w ciepłej wodzie, osączyć. Marchewki obrać, pokroić na kawałki.

Śliwki, marchewki i plasterek cytryny włożyć do garnka, zalać wodą z moczenia śliwek. Gotować około 1/2 godz. Oprószyć solą i cukrem, gotować jeszcze 45 min, aż woda wyparuje. Dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody, zamieszać, by masa stała się jednolita. Posypać tartą marchewką, przyozdobić gałązkami natki, podawać z kurą.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości