Dzisiaj danie z cyklu kuchnie świata. Pyszne danie kuchni żydowskiej - może Eli Barbur oceni przepis? :)
Kura z cymesem
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 165 minut
Kaloryczność: 860 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- pęczek włoszczyzny
- 1 i 1/2 l bulionu drobiowego
- kura (około 1 kg)
- 20 dag suszonych śliwek
- 5 marchewek
- plasterek cytryny
- 1/2 filiżanki cukru
- 1/2 łyżki mąki
- utarta surowa marchewka
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki soli
Etapy przygotowania
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić. Zagotować bulion, włożyć kurę i włoszczyznę. Gotować na małym ogniu 1 i 1/2 godz. Wyjąć kurę, oddzielić mięso od kości.
Śliwki namoczyć poprzedniego dnia w ciepłej wodzie, osączyć. Marchewki obrać, pokroić na kawałki.
Śliwki, marchewki i plasterek cytryny włożyć do garnka, zalać wodą z moczenia śliwek. Gotować około 1/2 godz. Oprószyć solą i cukrem, gotować jeszcze 45 min, aż woda wyparuje. Dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody, zamieszać, by masa stała się jednolita. Posypać tartą marchewką, przyozdobić gałązkami natki, podawać z kurą.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości