Łasuch Łasuch
197
BLOG

Rolada schabowa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Za oknem zima, ale nic to. trzeba wierzyć, ze wiosna tuż, tuż. Jak wiosna to święta niedługo.Kontynuujemy cykl- przepisy na Wielkanoc dzisiaj pyszne mięsko, którego na świątecznym stole zabraknąć nie może.

 

Rolada schabowa

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 120 minut
Kaloryczność: 410 kcal

Ilość porcji: 10

Składniki

  • 2 kg schabu
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • jajko
  • 3 pory
  • olej
  • sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka

Etapy przygotowania

Umyty i osuszony schab naciąć przy dłuższym brzegu tak, by powstał prostokąt. Schab natrzeć solą, pieprzem i posypać czosnkiem. Lekko rozbić.

Szpinak usmażyć na patelni, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, pod koniec wbić jajko. Pory oczyścić, odciąć zieloną część, białą posolić.

Na płacie mięsa ułożyć warstwę szpinaku (około 2 cm od brzegu), następnie cienkie plastry boczku natartego słodką papryką. Około 4 cm od dłuższego brzegu ułożyć pory.

Całość zwinąć w roladę, zawijając brzegi tak, jak gołąbki. Spiąć wykałaczkami i obwiązać.

Roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podlać odrobiną wody i wstawić po przykryciem do piekarnika.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości