Za oknem zima, ale nic to. trzeba wierzyć, ze wiosna tuż, tuż. Jak wiosna to święta niedługo.Kontynuujemy cykl- przepisy na Wielkanoc dzisiaj pyszne mięsko, którego na świątecznym stole zabraknąć nie może.
Rolada schabowa
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 120 minut
Kaloryczność: 410 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
- 2 kg schabu
- 30 dag boczku wędzonego
- 20 dag mrożonego szpinaku
- jajko
- 3 pory
- olej
- sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka
Etapy przygotowania
Umyty i osuszony schab naciąć przy dłuższym brzegu tak, by powstał prostokąt. Schab natrzeć solą, pieprzem i posypać czosnkiem. Lekko rozbić.
Szpinak usmażyć na patelni, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, pod koniec wbić jajko. Pory oczyścić, odciąć zieloną część, białą posolić.
Na płacie mięsa ułożyć warstwę szpinaku (około 2 cm od brzegu), następnie cienkie plastry boczku natartego słodką papryką. Około 4 cm od dłuższego brzegu ułożyć pory.
Całość zwinąć w roladę, zawijając brzegi tak, jak gołąbki. Spiąć wykałaczkami i obwiązać.
Roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podlać odrobiną wody i wstawić po przykryciem do piekarnika.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości