Łasuch Łasuch
61
BLOG

Żur w chlebkach

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 6

Już wprawdze jeden przepis na żurek na zakwasie był, ale dzisiaj żurek w inny sposób. Cykl- przepisy na Wielkanoc trwa:

Żurek w chlebkach

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 600 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 3 grzyby suszone
  • 10 dag wędzonego boczku
  • marchew
  • cebula
  • strąk zielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ziemniaki
  • 2 torebki Żurku WINIARY
  • liść laurowy
  • 25 dag kiełbasy parówkowej
  • 4 małe chlebki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania

Grzyby namoczyć, osączyć i pokroić. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na skwarki. Marchew i cebulę obrać, pokroić. Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Marchew i cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażyć.

Dodać paprykę i pokrojone w słupki ziemniaki, dusić pod przykryciem jeszcze 3–4 min. Zalać żurkiem rozmieszanym w 3 szklankach zimnej wody, włożyć listek i grzyby.

Gotować 20 min. Parówkową obrać ze skórki, pokroić w plastry, dodać do zupy razem ze skwarkami. Gotować jeszcze minutę, przyprawić solą i pieprzem.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Rozmaitości