Jako, ze piatek dziś to tradycyjnie przepis na ryby. Pyszny i zdrowy obiad:
Okoń morski z warzywami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Kaloryczność: 235 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 6 filetów z okonia morskiego (po 20 dag)
- 30 dag kurek (mrożonych)
- 2 łyżki oliwy
- 25 dag miąższu z dyni
- 2 pomidory
- pęczek bazylii
- sól
- świeżo mielony pieprz
Etapy przygotowania
Filety z okonia (bez skóry) oprószyć solą i pieprzem. Piec 10 minut w temperaturze 190°C. Grzyby rozmrozić, osuszyć, usmażyć w niewielkiej ilości oliwy.
Dynię obgotować w osolonej wodzie. Osączyć. Pokroić w cienkie płatki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w sporą kostkę.
Filety podawać na podkładzie z dyni, posypać pomidorami, smażonymi kurkami i rozdrobnioną bazylią. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą.
smacznego:)
Ale nie ma to jak leczo :)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości