Cykl- przepisy na Wielkanoc wciąż trwa i dzisiaj kolejny przepis na mazurek czyli pyszne ciasto:
Mazurek przekładany z owocami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 320 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
- CIASTO KRUCHE:
- 50 dag mąki
- 20 dag masła
- 4 żółtka
- skórka otarta z cytryny
- łyżka masła
- do przełożenia ciasta powidła truskawkowe (malinowe, porzeczkowe lub inne według uznania)
- do dekoracji:
- mandarynka
- kiwi
- 2 łyżki siekanych orzechów lub migdałów
Etapy przygotowania
Zagnieść składniki kruchego ciasta, podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię (żeby ciasto nie obeschło) i chłodzić w lodówce przez około godzinę.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na dwa cienkie placki, nadać im kształt równych prostokątów, obcinając brzegi. Z odciętego ciasta wykroić listki do dekoracji. Przygotowane ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i piec około 25 minut w temp. 180˚C, aż się ładnie zrumieni. Wystudzony prostokąt ciasta posmarować połową marmolady, przykryć drugim, wierzch posmarować pozostałą marmoladą.
Z mandarynki zdjąć skórkę, podzielić na cząstki. Kiwi obrać ze skóry, pokroić na cienkie plasterki. Wierzch mazurka dekorować upieczonymi listkami z ciasta (można posypać je cukrem pudrem), cząstkami mandarynek, plasterkami kiwi i orzechami.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości