Jak już pisałem Wielkanoc bez baby to jak powiedzmy żołnierz bez karabinu:) Choć ja osobiscie nie przepadam to trzeba przepis podać. cykl- przepisy na Wielkanoc trwa:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Kaloryczność: 405 kcal
Ilość porcji: 12
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki (15 dag) cukru
- 6 dag drożdży
- 2 jajka
- 5 żółtek
- 1/2 laski wanilii
- 15 dag masła
- 5 dag rodzynek
- skórka otarta z cytryny
- 8 dag migdałów
- 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- tłuszcz i mąka do formy
Etapy przygotowania
Do 1/3 części mąki wlać cienkim strumieniem szklankę wrzącego mleka, mieszając intensywnie drewnianą łyżką. Zaparzona mąka powinna mieć półpłynną konsystencję. Z 4 łyżek mąki, łyżki cukru, drożdży i reszty mleka (letniego) przygotować rozczyn. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Żółtka i jajka ucierać z cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą. Do zaparzonej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajka, resztę mąki, sól, roztartą wanilię i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Wlać letnie sklarowane masło, wsypać rodzynki i 5 dag posiekanych migdałów (resztę zostawić w całości). Zagnieść ciasto.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Formę z kominkiem natłuścić, obsypać mąką i przełożyć ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudzoną babę polać stopioną czekoladą i udekorować pozostałymi obranymi migdałami.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości