Łasuch Łasuch
36
BLOG

Baba parzona

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Jak już pisałem Wielkanoc bez baby to jak powiedzmy żołnierz bez karabinu:)  Choć ja osobiscie nie przepadam to trzeba przepis podać. cykl- przepisy na Wielkanoc trwa:

Babka wielkanocna parzona

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Kaloryczność: 405 kcal

Ilość porcji: 12

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki (15 dag) cukru
  • 6 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 żółtek
  • 1/2 laski wanilii
  • 15 dag masła
  • 5 dag rodzynek
  • skórka otarta z cytryny
  • 8 dag migdałów
  • 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy

Etapy przygotowania

Do 1/3 części mąki wlać cienkim strumieniem szklankę wrzącego mleka, mieszając intensywnie drewnianą łyżką. Zaparzona mąka powinna mieć półpłynną konsystencję. Z 4 łyżek mąki, łyżki cukru, drożdży i reszty mleka (letniego) przygotować rozczyn. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Żółtka i jajka ucierać z cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą. Do zaparzonej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajka, resztę mąki, sól, roztartą wanilię i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Wlać letnie sklarowane masło, wsypać rodzynki i 5 dag posiekanych migdałów (resztę zostawić w całości). Zagnieść ciasto.

Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Formę z kominkiem natłuścić, obsypać mąką i przełożyć ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudzoną babę polać stopioną czekoladą i udekorować pozostałymi obranymi migdałami.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości