Łasuch Łasuch
105
BLOG

Kaczka na dziko

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Mięsa na Wielkanoc być muszą.  Kaczka jest w sumie dosyć egzotyczna ale jak znalazł łapie się do cyklu przepisy na Wielkanoc :

 

Kaczka pieczona na dziko

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 580 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 kaczki (każda po 1 kg–1 kg 20 dag)
  • MARYNATA:
  • pokrojone warzywa:
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 szklanki wody
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sok z dwóch cytryn
  • skórka z połowy cytryny
  • 4 lekko zgniecione suszone ziarna jałowca
  • łyżeczka imbiru
  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku PRYMAT
  • 3 jabłka

Etapy przygotowania

Mięso umyć, osuszyć. Jarzyny, cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie zalać wrzącą wodą, gotować 30 minut. Dodać pozostałe składniki marynaty. Krótko zagotować, ostudzić. Chłodną marynatą zalać kaczki. Marynować 2 dni, przekręcając, by dobrze przeszły marynatą.

Na godzinę przed pieczeniem kaczki wyjąć z marynaty, posolić. Do środka włożyć ćwiartki jabłek. Piec w temp. 180˚C przez 1 godz. –1 godz. 20 min, aż będą miękkie. W trakcie pieczenia polewać własnym sosem. Podawać z kluskami kładzionymi lub ziemniakami.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości