Mięsa na Wielkanoc być muszą. Kaczka jest w sumie dosyć egzotyczna ale jak znalazł łapie się do cyklu przepisy na Wielkanoc :
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 580 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 2 kaczki (każda po 1 kg–1 kg 20 dag)
- MARYNATA:
- pokrojone warzywa:
- marchew
- pietruszka
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 szklanki wody
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- sok z dwóch cytryn
- skórka z połowy cytryny
- 4 lekko zgniecione suszone ziarna jałowca
- łyżeczka imbiru
- Przyprawa do drobiu po myśliwsku PRYMAT
- 3 jabłka
Etapy przygotowania
Mięso umyć, osuszyć. Jarzyny, cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie zalać wrzącą wodą, gotować 30 minut. Dodać pozostałe składniki marynaty. Krótko zagotować, ostudzić. Chłodną marynatą zalać kaczki. Marynować 2 dni, przekręcając, by dobrze przeszły marynatą.
Na godzinę przed pieczeniem kaczki wyjąć z marynaty, posolić. Do środka włożyć ćwiartki jabłek. Piec w temp. 180˚C przez 1 godz. –1 godz. 20 min, aż będą miękkie. W trakcie pieczenia polewać własnym sosem. Podawać z kluskami kładzionymi lub ziemniakami.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości