Łasuch Łasuch
189
BLOG

Pasztet z wątróbek

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Pasztety są pyszne i pasują jak znalazł do cyklu przepisy na Wielkanoc:

Pasztet z wątróbek

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Kaloryczność: 340 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 40 dag wątróbki wieprzowej
  • 8 wątróbek kurzych
  • 4 wątróbki indycze
  • 4 żołądki kurze
  • 4 serca kurze
  • 15 dag gęsiego tłuszczu (można zastąpić wieprzowym podgardlem)
  • cebula
  • 3 Liście laurowe PRYMAT
  • łyżeczka majeranku
  • kieliszek koniaku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Wątróbki obsmażyć, pokroić. Pokroić żołądki, serca, gęsi tłuszcz. Przełożyć przygotowane składniki do garnka, zalać wodą, dodać, cebulę, liście laurowe, i majeranek. Dusić na małym ogniu. Uduszone mięso przepuścić przez maszynkę, dodając 2/3 sosu z gotowania. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koniak, gałkę oraz kurkumę, dokładnie wymieszać.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 5 minut. Dodać do pozostałego sosu, wymieszać i wysmarować tą mieszaniną okrągłą formę (20 cm jak na babę drożdżową tylko bez komina). Włożyć przygotowaną masę, i wstawić do lodówki. Pasztet podawać z piklami.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości