Na świątecznym stole nie moze zabraknąć kiełbasy, która do cyklu przepisy na Wielkanoc pasuje idealnie.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 60 minut
Kaloryczność: 430 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
- 1 i 1/2 kg surowej kiełbasy
- 1/2 l ciemnego piwa
- 1/2 l wody
- 2 cebule
- 2 goździki
- 5 ziaren ziela angielskiego całego
- majeranek
- łyżka cukru pudru
- sok z cytryny
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
Kiełbasę ułożyć w szerokim rondlu, zalać piwem i wodą, dodać pokrojone w plasterki cebule, przyprawy, cukier puder, zakwasić sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu przez godzinę.
Wyjąć na półmisek. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z kiełbasy, doprawić solą i pieprzem. Porcje kiełbasy przekładać do miseczek, zalewać gorącym sosem.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości