Łasuch Łasuch
130
BLOG

Kiełbasa w sosie polskim

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Na świątecznym stole nie moze zabraknąć kiełbasy, która do cyklu przepisy na Wielkanoc  pasuje idealnie.

Kiełbasa w sosie polskim

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 60 minut
Kaloryczność: 430 kcal

Ilość porcji: 10

Składniki

  • 1 i 1/2 kg surowej kiełbasy
  • 1/2 l ciemnego piwa
  • 1/2 l wody
  • 2 cebule
  • 2 goździki
  • 5 ziaren ziela angielskiego całego
  • majeranek
  • łyżka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Kiełbasę ułożyć w szerokim rondlu, zalać piwem i wodą, dodać pokrojone w plasterki cebule, przyprawy, cukier puder, zakwasić sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu przez godzinę.

Wyjąć na półmisek. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z kiełbasy, doprawić solą i pieprzem. Porcje kiełbasy przekładać do miseczek, zalewać gorącym sosem.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości