Wczoraj była kiełbasa w sosie polskim to dziś pójdę za ciosem i kolejny rodzaj kiełbasy, który pasuje do naszego cyklu przepisy na Wielkanoc
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 280 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
- CIASTO:
- 15 g drożdży
- 5 g cukru
- 125 ml ciepłego mleka
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 4 dag masła
- 2 rozmącone jajka do smarowania ciasta
- do posypania ciasta kminek cały
- 60 dag białej kiełbasy, pęczek włoszczyzny
- sól
Etapy przygotowania
Ciasto: drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Gdy rozczyn podrośnie, wlać do pozostałej mąki, dodać jajka, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Dodać masło, wyrobić. Postawić do wyrośnięcia.
Nadzienie: włoszczyznę umyć, obrać i ugotować w 750 ml wody. Wywar ostudzić. Skórkę kiełbasy nakłuć widelcem. Włożyć do wywaru, podgrzewać przez 20 min. Wyjąć, ostudzić, zdjąć skórkę. Kiełbasę zawinąć w folię aluminiową i schłodzić.
Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 0,6 cm. Kiełbasę smarować rozmąconym jajkiem, obtaczać w mące. Ciasto przekroić na prostokąty takiej wielkości, aby w każdy można było zawinąć jeden kawałek kiełbasy. Posmarować jajkiem, ułożyć na nich kiełbasę, brzegi i końce ciasta skleić. Powierzchnię bułek smarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem. Piec w temperaturze 180˚C przez 45 minut, aż ciasto się zrumieni.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Kilka pomysłów na barszcz/żurek wielkanocny:
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości