Łasuch Łasuch
234
BLOG

Kiełbasa w cieście

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Wczoraj była kiełbasa w sosie polskim to dziś pójdę za ciosem i kolejny rodzaj kiełbasy, który pasuje do naszego cyklu przepisy na Wielkanoc

Kiełbasa w cieście

Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 280 kcal

Ilość porcji: 10

Składniki

  • CIASTO:
  • 15 g drożdży
  • 5 g cukru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 4 dag masła
  • 2 rozmącone jajka do smarowania ciasta
  • do posypania ciasta kminek cały
  • 60 dag białej kiełbasy, pęczek włoszczyzny
  • sól

Etapy przygotowania

Ciasto: drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Gdy rozczyn podrośnie, wlać do pozostałej mąki, dodać jajka, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Dodać masło, wyrobić. Postawić do wyrośnięcia.

Nadzienie: włoszczyznę umyć, obrać i ugotować w 750 ml wody. Wywar ostudzić. Skórkę kiełbasy nakłuć widelcem. Włożyć do wywaru, podgrzewać przez 20 min. Wyjąć, ostudzić, zdjąć skórkę. Kiełbasę zawinąć w folię aluminiową i schłodzić.

Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 0,6 cm. Kiełbasę smarować rozmąconym jajkiem, obtaczać w mące. Ciasto przekroić na prostokąty takiej wielkości, aby w każdy można było zawinąć jeden kawałek kiełbasy. Posmarować jajkiem, ułożyć na nich kiełbasę, brzegi i końce ciasta skleić. Powierzchnię bułek smarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem. Piec w temperaturze 180˚C przez 45 minut, aż ciasto się zrumieni.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Kilka pomysłów na barszcz/żurek wielkanocny:

Barszcz biały z chrzanem :

Żur wielkanocny w chlebie

Barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy:

Staropolski żur

Żurek na ostro

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości