Święta tuż, tuż. Dzisiaj kolejna propozycja z cyklu przepisy na Wielkanoc a konkretnie mięsko:)
Czas przygotowania: 45 minut
Czas duszenia: 40 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 1 i 1/2 kg piersi indyka
- 25 dag rodzynek
- 2 dag masła
- łyżka oleju
- 25 suszonych śliwek
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- laska cynamonu
- 2 goździki
- torebka cukru waniliowego
- 25 dag migdałów bez skórki
- sól
- pieprz
Indyka pokroić na 6–8 grubych plastrów (około 2 cm). Rodzynki moczyć w wodzie przez 30 minut. Indyka podsmażyć w rondlu na maśle i oleju. Przełożyć na półmisek.
Do sosu ze smażenia indyka dodać wymoczone rodzynki, śliwki, wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową, laskę cynamonu, goździki, doprawić solą i pieprzem, włożyć kawałki indyka, zalać 1/2 szklanki wody, posypać cukrem waniliowym, przykryć.
Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Dodać migdały, pozostawić na małym ogniu jeszcze na 30 minut. Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem oraz zieloną sałatą.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości