Łasuch Łasuch
100
BLOG

Indyk w migdałach

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Święta tuż, tuż. Dzisiaj kolejna propozycja z cyklu przepisy na Wielkanoc a konkretnie mięsko:)

Indyk w migdałach

Czas przygotowania: 45 minut
Czas duszenia: 40 minut
Kaloryczność: 470 kcal

Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1 i 1/2 kg piersi indyka
  • 25 dag rodzynek
  • 2 dag masła
  • łyżka oleju
  • 25 suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • laska cynamonu
  • 2 goździki
  • torebka cukru waniliowego
  • 25 dag migdałów bez skórki
  • sól
  • pieprz

Indyka pokroić na 6–8 grubych plastrów (około 2 cm). Rodzynki moczyć w wodzie przez 30 minut. Indyka podsmażyć w rondlu na maśle i oleju. Przełożyć na półmisek.

Do sosu ze smażenia indyka dodać wymoczone rodzynki, śliwki, wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową, laskę cynamonu, goździki, doprawić solą i pieprzem, włożyć kawałki indyka, zalać 1/2 szklanki wody, posypać cukrem waniliowym, przykryć.

Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Dodać migdały, pozostawić na małym ogniu jeszcze na 30 minut. Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem oraz zieloną sałatą.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości