Łasuch Łasuch
40
BLOG

Kodafa jerozolimska

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Kontynuujemy przepisy na Wielkanoc pomimo, że święta tuż, tuż. Dzisiaj propozycja deseru, który zaskoczy domowników:

Kodafa jerozolimska

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 430 kcal

Ilość porcji: 12

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki kuskusu
  • 20 dag masła
  • jajko
  • sól
  • 20 dag mozzarelli
  • 40 dag serka ricotta lub tłustego twarogu
  • 1 i 1/2 szklanki (350 ml) płynnego miodu
  • 2 nitki szafranu
  • łyżeczka wody pomarańczowej lub soku z cytryny
  • 6 łyżek (10 dag) posiekanych pistacji

Etapy przygotowania

Kuskus wsypać do dużej miski i zalać 2 szklankami wrzątku. Wymieszać widelcem, przykryć i odstawić na 30 minut, aż kuskus całkowicie wchłonie płyn.

Lekko przestudzony kuskus pokruszyć palcami lub widelcem. Dodać masło, jajko, szczyptę soli i wymieszać.

Połowę kuskusu włożyć do tortownicy (śr. 25–30 cm), wyrównać. Mozzarellę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać, wymieszać z ricottą oraz 2 łyżkami miodu. Masę serową równomiernie rozłożyć na kuskusie. Przykryć resztą kaszki kuskus, lekko przycisnąć ręką i wyrównać. Piec 10–15 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, nastawić funkcję grill.

Do rondelka wlać pozostały miód, dodać szafran i pół szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5–7 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać wodę pomarańczową lub sok z cytryny i wymieszać. Polać upieczoną kodafę.

Ciasto ustawić pod grillem i zapiekać, aż wierzch się zrumieni i utworzy się złocista skórka. Deser wyjąć z pieca, posypać pistacjami. Kroić jak tort, podawać na ciepło.

apetyczne zdjecie!

smacznego:)

Szybkie propozycje na mazurki:

Mazurek migdałowy

Mazurek z czekoladą

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości