Kontynuujemy przepisy na Wielkanoc pomimo, że święta tuż, tuż. Dzisiaj propozycja deseru, który zaskoczy domowników:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 430 kcal
Ilość porcji: 12
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki kuskusu
- 20 dag masła
- jajko
- sól
- 20 dag mozzarelli
- 40 dag serka ricotta lub tłustego twarogu
- 1 i 1/2 szklanki (350 ml) płynnego miodu
- 2 nitki szafranu
- łyżeczka wody pomarańczowej lub soku z cytryny
- 6 łyżek (10 dag) posiekanych pistacji
Etapy przygotowania
Kuskus wsypać do dużej miski i zalać 2 szklankami wrzątku. Wymieszać widelcem, przykryć i odstawić na 30 minut, aż kuskus całkowicie wchłonie płyn.
Lekko przestudzony kuskus pokruszyć palcami lub widelcem. Dodać masło, jajko, szczyptę soli i wymieszać.
Połowę kuskusu włożyć do tortownicy (śr. 25–30 cm), wyrównać. Mozzarellę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać, wymieszać z ricottą oraz 2 łyżkami miodu. Masę serową równomiernie rozłożyć na kuskusie. Przykryć resztą kaszki kuskus, lekko przycisnąć ręką i wyrównać. Piec 10–15 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, nastawić funkcję grill.
Do rondelka wlać pozostały miód, dodać szafran i pół szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5–7 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać wodę pomarańczową lub sok z cytryny i wymieszać. Polać upieczoną kodafę.
Ciasto ustawić pod grillem i zapiekać, aż wierzch się zrumieni i utworzy się złocista skórka. Deser wyjąć z pieca, posypać pistacjami. Kroić jak tort, podawać na ciepło.
apetyczne zdjecie!
smacznego:)
Szybkie propozycje na mazurki:
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości