Wiosna za oknem w pełni. Wszystko rozkwita w oczach, więc niedługo powinien się pojawić rabarbar. Pamiętam jak dziś smak rabarbaru z przedszkola.. ech.. jak rabarbar to ciasta:
Czas przygotowania: 60 minut
Kaloryczność: 260 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 20 dag mąki
- 7 dag drobniutkiego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- jajko
- 12 dag masła
- ok. 50 dag rabarbaru
- mąka do oprószenia stolnicy
- 3–4 łyżki cukru
- listki mięty do przybrania
- 1/2 l śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru
Etapy przygotowania
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, zrobić dołek, wbić do niego jajko oraz dodać pokrojone na małe kawałki masło. Wszystko razem szybko wyrobić na kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na 2–3-cm długości kawałki.
Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim okrągłą formę oraz jej boki na wysokość około 3 cm. Całość wyłożyć rabarbarem, posypać połową cukru i piec przez ok. 25–30 minut w nagrzanym do temp. 180 C piekarniku. Ciasto zapiekać także od góry (lub nastawić termoobieg).
Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu. Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości