Łasuch Łasuch
400
BLOG

Ciasto z rabarbarem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Wiosna za oknem w pełni. Wszystko rozkwita w oczach, więc niedługo powinien się pojawić rabarbar. Pamiętam jak dziś smak rabarbaru z przedszkola.. ech.. jak rabarbar to ciasta:

Ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania: 60 minut
Kaloryczność: 260 kcal

Ilość porcji: 8

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 7 dag drobniutkiego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • jajko
  • 12 dag masła
  • ok. 50 dag rabarbaru
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • 3–4 łyżki cukru
  • listki mięty do przybrania
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru

Etapy przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, zrobić dołek, wbić do niego jajko oraz dodać pokrojone na małe kawałki masło. Wszystko razem szybko wyrobić na kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na 2–3-cm długości kawałki.

Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim okrągłą formę oraz jej boki na wysokość około 3 cm. Całość wyłożyć rabarbarem, posypać połową cukru i piec przez ok. 25–30 minut w nagrzanym do temp. 180 C piekarniku. Ciasto zapiekać także od góry (lub nastawić termoobieg).

Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu. Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości