Sandomierz. Restauracja Pod Ciżemką - restauracyjny dziedziniec.
Sandomierz. Restauracja Pod Ciżemką - restauracyjny dziedziniec.
Pola Neis Pola Neis
804
BLOG

Żeby wszystkie restauracje takie były …

Pola Neis Pola Neis Podróże Obserwuj temat Obserwuj notkę 3

 Sandomierz. Malowniczo położony nad rzeką Wisłą  nazywany jest czasem „małym Rzymem”.

To świetne miejsce oferujące turystom bogactwo zabytków i doskonały wypoczynek.

A co po zwiedzaniu miasta (lub, tak jak to było w moim przypadku – przed)?

Oczywiście obiad składający się z lokalnych potraw.

Dobry punkt

Restauracja Pod Ciżemką  znajduje się w kamienicy z XVI wieku na samym rogu sandomierskiego Starego Rynku. W jej zabytkowych wnętrzach mieszczą się także hotel, kawiarnia i winiarnia. Kuchnia oferuje dania polskie, włoskie i lokalne. Miła fachowa obsługa. Ceny przystępne.

Miejscowe specjały

Na miejsce obiadu wybrałam restauracyjny dziedziniec  schowany tuż za boczną ścianą hotelu.  Zaproponowano mi  regionalne przysmaki opatrzone w logo Dziedzictwa Kulinarnego - kucharską czapkę z nożem i widelcem. W towarzystwie krzaczastych, pięknie kwitnących bieluni ozdabiających patio rozpoczęłam degustację.

Uchwycony aromat

Już na samym początku przyniesiona w porcelanowej miseczce borowikowa (15 zł) nęciła swoim zapachem.

Złocisty płyn z kapeluszami aromatycznych grzybów i ziarenkami kaszy był wyborny. Całkowicie uległam jego smakowi. Zresztą jak się okazało, nie tylko ja.  Zupa doceniona została  niedawno w konkursie kulinarnym w Kielcach, w którym  zdobyła trzecie miejsce.

Wiwat pierogi

Zaserwowane sakiewki rycerskie z nadzieniem mięsnym (25 zł) okazały się ogromnymi pierogami  i to w liczbie …8 sztuk!  Cienkie i miękkie ciasto uzupełniał pyszny farsz mięsny. Jego skład krył niejedną kucharską tajemnicę. Zdołałam się dowiedzieć, że swój niepowtarzalny smak zmielone mięso wieprzowe zyskuje dzięki dodaniu do niego gotowanych warzyw i odrobiny kapusty kiszonej.

Rozpieszczona sakiewkami, zapragnęłam na deser … pierogów z makiem w sosie waniliowym. Słodkie delicje okazały się idealnym naśladowcą śląskich bożonarodzeniowych makówek. Na Górnym Śląsku bowiem farsz makowy z bakaliami i miodem podaje się poprzekładany plasterkami bułki namaczanej w mleku. Pod Ciżemką masę makową zalepiono w porcje ciasta pierogowego i ugotowano. Danie oryginalne, smaczne i sycące.

Wysoki poziom

Korzystając z idei Dziedzictwa Kulinarnego w restauracji można skosztować jeszcze: żurku staropolskiego z kiełbasą i jajkiem w chlebku (10,50 zł), sakiewek rycerskich z nadzieniem ruskim (23 zł) i proponowany na pierwszej stronie menu „wyśmienity jabłecznik domowy z doskonałą kawą” ( 9, 50 zł).  

Dania tradycyjne i smaczne. Zachwycą każdego gościa.

Zobacz galerię zdjęć:

Restauracja Pod Ciżemką - wejście do kamienicy.
Restauracja Pod Ciżemką - wejście do kamienicy. Sakiewki rycerskie z nadzieniem mięsnym.
Pola Neis
O mnie Pola Neis

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości