Linencja Linencja
162
BLOG

Słodkie kulki z kaszy jaglanej w 3 smakach

Linencja Linencja Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 0
Kulki z kaszy jaglanej to jeden z naszych ulubionych smakołyków. I nie będziemy się oszukiwać – wcale nie jest to danie niskokaloryczne, ale nawet będąc na diecie często budzi się w nas potrzeba sięgnięcia po coś słodkiego. W tym wypadku mamy do czynienia ze słodką przekąską, ale jednocześnie bardzo zdrową i zawierającą wyłącznie naturalne składniki. Przepis na kulki jaglane jest jeden, ale 3 różne produkty służące do obtoczenia kulek zapewniają 3 różne warianty smakowe. Trzeba przyznać, że ten smak przypomina nieco marcepan. Z podanych składników wychodzi ok. 20 kulek.

Kulki z kaszy jaglanej w 3 smakach – składniki:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • miód,
  • aromat migdałowy,

do obtoczenia: dowolna ilość kakao, wiórków kokosowych oraz płatków migdałowych.

image

Jak przygotować kulki jaglane?

  1. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, a następnie dokładnie przepłukujemy ją kilka razy wodą – zimną i wrzącą na zmianę. Tak jak w innych naszych przepisach. Ma to na celu pozbycie się goryczy z kaszy.
  2. Kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Kasza gotowana na mleku kokosowym może się przypalać, dlatego możemy co jakiś czas do niej zajrzeć i zamieszać. Gotujemy ją do momentu aż będzie miękka i lekko rozgotowana.
  3. Na suchej patelni podprażamy wiórki kokosowe. Powinny przybrać pomarańczową barwę. Uważajmy, żeby ich nie przypalić. Pozostawiamy do przestudzenia.
  4. Wystudzone wiórki mielimy wraz z płatkami migdałowymi np. w młynku do mielenia kawy.
  5. Do jeszcze ciepłej kaszy dodajemy 4 łyżki miodu i kilka kropel aromatu migdałowego. Całość dokładnie mieszamy. W tym momencie możemy spróbować masę, by sprawdzić, czy jest ona wystarczająco słodka.
  6. Następnie do kaszy dodajemy zmielone wiórki i płatki. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  7. Teraz czas na najlepsze – nabieramy masę łyżką i formujemy w dłoniach kulki. Obtaczamy je w płatkach migdałowych, wiórkach kokosowych lub kakao. To jeden przepis, ale tak naprawdę 3 różne smaki! Nasz faworyt – kakaowe.

Kulki jaglane a’la rafaello z otoczką kakaową, migdałową czy kokosową to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny deser. Pamiętajmy, że będąc na diecie odchudzającej nie wolno jeść nam takich deserów codziennie, ale każdy z nas zasługuje na cheat meal i zamiast nafaszerowanych cukrem rafinowanym batoników czy wafelków, warto wypróbować nasz przepis na kulki jaglane.

Z pewnymi modyfikacjami, ale na podstawie przepisu: https://zdrowomaniak.pl/rafaello-z-kaszy-jaglanej/

Linencja
O mnie Linencja

Interesuję się gotowaniem i zdrowym odżywianiem.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości