Zielony jęczmień. Suplement na miarę gladiatorów

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 5

Młody, zielony jęczmień jest hitem wśród osób dbających o sylwetkę i tych, którym zależy na zdrowiu i urodzie. To prawdziwa witaminowa bomba. 

Dzisiejsza moda związana z zielonym jęczmieniem nie jest nowością. Warto wspomnieć, że był on wykorzystywany przez gladiatorów w starożytnym Rzymie - na podobną modłę, jak współcześni sportowcy korzystają ze specjalnych odżywek. W niektórych przypadkach nazywano ich nawet zjadaczami jęczmienia (bordearii).

Zielony jęczmień zawiera w składzie do 30 razy więcej witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B17), niż mleko. Oprócz tego duże ilości witaminy C, a także E, K, kwasu foliowego i beta-karotenu. Jest cennym źródłem magnezu, potasu, miedzi, selenu, manganu, krzemu, sodu i cynku. Obfituje także w enzymy, których zidentyfikowano dotąd 20. Wśród nich najczęściej wymienia się dysmutazę ponadtlenkową (SOD), która wiąże wolne rodniki i może przyczyniać się do opóźniania procesów starzenia się mózgu. Witaminy, minerały i enzymy jęczmienia są dobrym sprzymierzeńcem w walce z zakwaszeniem i pomocne w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

Młody jęczmień cieszy się estymą również ze względu na zawarte w nim antyoksydanty, a szczególnie wyjątkowo silnie działający izoflawonoid - izowiteksynę (2-O-GIV). Wykazuje daleko większą skuteczność w ochronie organizmu przed działaniem czynników rakotwórczych, niż witamina E czy beta-karoten. Dotyczy to także promieniowania słonecznego, a nawet rentgenowskiego. 

Co więcej, związek ten zatrzymuje wapń w ustroju i wspiera procesy, dzięki którym magazynowany jest w kościach. Może być ważnym czynnikiem w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Warto dodać, że izoflawonoidy wspierają regenerację skóry.

Co bardzo istotne, roślina ta może dostarczyć nam wszystkich niezbędnych aminokwasów, a więc walinę, leucynę, treoninę, metioninę, fenyloalaninę i izoleucynę. Zawiera duże ilości wysokowartościowych i łatwo przyswajalnych białek. Dodatkowo, również chlorofilu, któremu przypisujemy korzystny wpływ na nasz krwioobieg, działanie przeciwzapalne, oczyszczające a także podnoszące odporność.

Nie można zapominać o dużej ilości dostępnego w jęczmieniu błonnika. Wspiera on pracę jelit, wspomaga odchudzanie, usuwanie toksyn z ustroju, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Zielony jęczmień może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia osób cierpiących na cukrzycę, otyłość, miażdżycę, nadciśnienie, tudzież z osłabioną odpornością.

Produkt dostępny jest w postaci sproszkowanej. Proszek o najlepszych właściwościach uzyskiwany jest w procesie liofilizacji. Dzięki temu, jego składniki są dużo lepiej przyswajalne. Zwykle wystarczy go rozpuścić w wodzie lub soku i spożyć około pół godziny przed posiłkiem, najlepiej dwa razy dziennie. Należy jednak unikać gorącej i wrzącej wody. Suplement z młodego, zielonego jęczmienia można też zakupić w formie kapsułek i tabletek.

(WA)

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości